Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi johtuu yleensä huonosta suuhygieniasta tai siitä, että suussa on kohtia tai reikiä, jotka keräävät helposti ruuantähteitä. Se voi johtua myös siitä, että kielen pintaan jää helposti pahanhajuisia uria tai peitteitä. Jos vaiva on toistuva, eikä johdu esimerkiksi valkosipulin syömisestä, kannattaa mennä hammaslääkärille. Suuveden purskuttelu voi auttaa hetkellisesti, mutta se tuskin auttaa todelliseen syyhyn.

Pahanhajuisen hengityksen syyt

Pahanhajuisen hengityksen syy selviää hammaslääkärin tarkastuksessa. Yleensä syynä on plakki tai hammaskivi, joka lähtee hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemässä puhdistuksessa. Jos hampaat ovat hyvässä kunnossa, eikä hampaissa ole plakkia, paha haju voi johtua kielen pintaan jäävistä peitteistä. Ne saa pois kielen raaputtimella.

Joskus harvoin pahanhajuinen hengitys johtuu nielurisoissa olevista propuista, eli valkoisista haisevista bakteeriläikistä, jotka hajoavat suuhun. Niiden hajoamisen huomaa yleensä itse.

Pahanhajuisen hengityksen hoito

Paras tapa päästä eroon pahanhajuisesta hengityksestä on puuttua alkuperäiseen syyhyn, eli yleensä puhdistaa hampaita hyvin ja käydä hammaslääkärillä tarkastuttamassa suun terveys säännöllisesti. Jos joitakin hampaiden välejä on hankala puhdistaa, hammaslääkäri neuvoo parhaat keinot.