Esteettisessä hammashoidossa on monia eri vaihtoehtoja. Hampaita voidaan esimerkiksi valkaista, oikoa ja korjata erilaisilla kuorilla ja laminaateilla. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että suu on terve. Terveellä suulla on edellytykset olla kaunis. Siksi hampaitaan kannattaa hoitaa hyvin. Esteettisellä hoidolla tervettä suuta voi kaunistaa entisestään.

Hampaiden valkaisu ja hampaiden värjäytyminen

Hampaat voi valkaista suuhygienistin vastaanotolla tai kotona suuhun sopivien lusikoiden avulla. Usein suuhygienisti tekee ensivalkaisun ja asiakas voi valkaista hampaansa esimerkiksi vuoden päästä uudelleen itse kotona omiin ylä- ja alahampaisiin sopivilla lusikoilla. Myös yksittäisiä hampaita voi valkaista.

Hampaissa olevat paikat eivät vaalene hampaiden valkaisussa, sillä valkaisu vaalentaa vain hammmaskudosta. Siksi paikkojen uusiminen voi olla tarpeen erikseen. Valkaisu kannattaa tehdä lisäksi aina terveeseen suuhun, eli esimerkiksi hammaskivi ja värjäytymät on tärkeää poistaa ennen hampaiden valkaisua.

Hammaskivi ja värjäytymät lähtevät suuhygienistin tekemässä hampaiden puhdistuksessa. Puhdistaminen voi vaikuttaa hampaiden yleisilmeeseen niin paljon, ettei valkaisu olekaan enää tarpeen. Hampaiden värjäytymistä aiheuttavat tupakka, kahvi, tee ja jotkut muut ruoka-aineet.

Hampaiden puuttuminen

Yleisin ja usein paras tapa korvata puuttuva hammas on implanttihoito. Siinä hammaslääkäri istuttaa puuttuvan hampaan paikalle leukaluuhun keinojuuren ja kruunun sen päälle.

Tyhjän hampaan paikka kannattaa korvata hammasimplantilla, sillä hampaistossa tapahtuu helposti muutoksia, jos hammasrivistä puuttuu hammas. Hampailla on taipumus kallistua aukkoa kohti ja puuttuvan hampaan vastapurija voi lähteä puhkeamaan lisää, eli pidentyä. Vastapurija lähtee siis hakemaan puuttuvaa kaveria. Esteettisen haitan lisäksi hampaiden puuttuminen heikentää tietysti kykyä pureskella.

Hampaiden virheasennot

Hampaiden virheasentoja on monenlaisia. Hampaat voivat olla ahtautuneita, kiertyneitä, kallistuneita sekä yli- tai alipuhjenneita. Ahtautuminen tarkoittaa, että hampaat eivät mahdu hammaskaaressa tasaisesti vierekkäin. Virheasennot ja purentavirheet ovat yleensä geneettisiä, eli johtuvat esimerkiksi tietynlaisesta kasvojen muodosta. Hampaiden virheasentoja hoidetaan oikomishoidolla.

Liiallinen ienalueiden näkyminen

Ienalueiden näkyminen on pitkälti geneettinen ominaisuus. Ienalueiden näkymistä voi kuitenkin vähentää oikomishoidolla ja pidentämällä hampaiden kruunuja.

Räätälöimme vastaanotollamme juuri sinun tarpeidesi mukaisen hoitosuunnitelman.

 

Asiantuntijana erikoishammaslääkäri Kirsten Besuch.