Suun ja hampaiden terveydellä on suuri merkitys omaan terveydentilaan. Suun hyvinvointi on osa kokonaisterveyttä. Useimmat hampaisiin liittyvät ongelmat kehittyvät hitaasti ja oireettomasti. Mitä aiemmin ongelmat havaitaan, sitä helpompaa ja edullisempaa on hampaiden hoitaminen.

Kuinka usein hammastarkastukseen?

Hammastarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti vuoden välein.

Hammaslääkäri tekee hammastarkastuksessa arvion suun ja hampaiden terveydentilasta ja antaa yksilöllisen suosituksen siitä, kuinka usein tarkastuksessa tulisi käydä.

Mitä hammastarkastuskäynti sisältää?

Hammastarkastuksessa hammaslääkäri tekee kokonaisvaltaisen suun tutkimuksen, jossa tarkastetaan hampaat, hampaiden mahdollinen reikiintyminen, paikkojen tiiviys ja istuvuus sekä purentapintojen tilanne. Samalla hammaslääkäri tarkastaa myös, missä kunnossa ovat hampaiden tukikudokset, leukanivelet, purentanivelet sekä suun pehmytkudokset ja limakalvot.

Hammastarkastus kestää yleensä 20–30 minuuttia. Hoitosuhteen alkaessa ensimmäinen tarkastuskäynti kestää yleensä pidempään kuin vakiintuneessa hoitosuhteessa tehdyt määräaikaistarkastukset.

Tarkastuskäyntiin kuuluu myös röntgentutkimus. Suun tulehdukset ja reiät voivat olla suussa hyvinkin pitkään ilman oireita tai niin, että ne näkyvät ainoastaan röntgenkuvissa.

Panoraamatomografiassa, eli koko leuan röntgenkuvassa, selvitetään mahdolliset oireettomat ongelmat hampaissa tai leukaluissa. Hammaslääkäri näkee röntgentutkimuksen avulla myös hampaiden juurten kunnon. Sillä saadaan selvitettyä myös hampaiden tukikudosten ja kiinnitysten kunto. Hammastarkastuksen yhteydessä otetaan tarvittaessa myös Bite Wing -kuvat hampaiden näkyvien osien sivuista. Kuvista hammaslääkäri näkee, onko karies alkanut tai edennyt sekä näkee, onko vanhojen paikkojen alla piileviä ongelmia.

Hammastarkastuksen hinta

Hammastarkastuksen hinta Mehiläisen hammaslääkärivastaanotolla on 69 € (Kela-korvauksen jälkeen 53,50 €). Panoraama-röntgenkuva Mehiläisen hammaslääkärivastaanotolla maksaa 99 € (Kela-korvauksen jälkeen 90 €).

Lue lisää: Hammas Mehiläisen hinnasto

Suun hyvinvointi on osa kokonaisterveyttäsi

Suun ja hampaiden terveydellä on suuri merkitys omaan terveydentilaan. Terveen suun bakteerifloora torjuu eri sairauksia, ja syljen sisältämät suojelumekanismit antavat ensisuojan ulkopuolisille taudinaiheuttajille. Suun bakteerifloora vaikuttaa myös yleisterveyteen. Huonosti hoidetussa suussa haitalliset bakteerit leviävät elimistöön ja voivat aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Ongelmia ja tulehduksia esiintyy tavallisimmin keinonivelissä ja muissa elimistön sisäisissä proteeseissa.

Lue lisää: Hampaiden hoito