Suurin osa ihmisistä tuntee vähintään jonkinasteista epämukavuutta ennen hammaslääkärille menoa. Yleisimmin pelätään kipua ja hävetään omien hampaiden kuntoa. Tärkeintä on kertoa omasta pelosta ääneen, sillä hammaslääkärillä on monia keinoja tehdä käynnistä siedettävä. Nukutus on äärimmäinen vaihtoehto, mutta usein rentouttava esilääkekin riittää. Sen avulla pelosta voi myös oppia pois.

Mistä pelko johtuu?

Monen hammaslääkäripelko juontuu vuosikymmenten taa lapsuuden traumaattisiin kouluhammaslääkärikokemuksiin. Aiemmin puudutteita käytettiin vähemmän, ja pakottaminen hammaslääkäriin on voinut juurtaa pelon syvälle. Toisaalta isoista puudutusneuloistakin on voinut jäädä traumoja ajoilta, jolloin pistokohtaan ei käytetty nykyaikaisia pintapuudutteita.

Hammaslääkäri Katariina Ahonen Hammas Mehiläisen Hämeenlinnan vastaanotolta kohtaa pelkopotilaita päivittäin.

– Tärkeintä on, että pelkäävä saa tultua ensimmäiselle käynnille. Tällöin tehdään perusteellinen tarkastus, keskustellaan pelosta ja käydään läpi hoidon tarve ja toteutus. Potilas saa myös tietää tulevan hoidon tarkat kustannukset. Tärkeää on saavuttaa molemminpuolinen luottamus.

Yhtenä syynä hammaslääkärin välttelyn taustalla on monella myös häpeä.

– Edellisestä tarkastuksesta voi olla useita vuosia tai kotihoidossa on ollut puutetta. Voin kuitenkin kertoa, että me hammaslääkärit olemme nähneet kakenlaista, ja pystymme aina hoitamaan kaikkia tilanteita, Ahonen vakuuttaa.

Pelko otetaan huomioon vastaanotolla

Pelkojen skaala on laaja, ja tunnistamalla potilaan pelonaiheet voidaan tehdä hoidosta mahdollisimman miellyttävä. Moni pelkää sitä, ettei tiedä mitä vastaanotolla tulee tapahtumaan, kauanko se kestää ja löytyykö kenties jotakin yllättävää.

– Kerron aina potilaalle mitä seuraavaksi tapahtuu. Esimerkiksi että nyt porataan niin että lasken viiteen, ja sitten pidetään tauko. Kättä nostamalla saa aina tauon. On tutkittu, että ihmiset kestävät todella paljon epämukavuutta, kun he tietävät mitä tapahtuu, ja miksi, ja kuinka kauan, hammaslääkäri Katariina Ahonen sanoo.

Nykyaikaiset menetelmät tuovat mukavuutta

Pintapuudutteiden ansiosta puudutusneulan pistäminen ei tänä päivänä juuri tunnu. Myös hyvät kuvausmenetelmät ovat tuoneet miellyttävyyttä.

– Pyrimme siihen, että tiedämme aina jo etukäteen mitä tulee vastaan. Kuvia voimme ottaa digitaalitekniikalla niin, että potilas seisoo ja kamera pyörii ympäri, eli suuhun ei tarvitse tunkea kuvauslevyjä, jotka osa kokee epämiellyttävinä. Myös hampaiston jäljennösten otto on muuttunut huomattavasti miellyttävämmäksi digitaalisten suukameroiden ansiosta, jolloin suun täyttävää jäljennösmassaa ei enää tarvita, Ahonen kertoo.

Isot hoitokokonaisuudet toteutetaan Hammas Mehiläisen hammaslääkäriasemilla yleensä useamman spesialistin yhteistyönä.

Lääkkeellinen hammaslääkäripelon hoito

Pelkoa pystytään hillitsemään esilääkkeillä ja tarvittaessa myös tekemään hoitoa nukutuksessa.

Rentouttava esilääke auttaa monia pelkopotilaita pääsemään hoidon alkuun. Myöhemmillä kerroilla sitäkään ei enää välttämättä tarvita.

– Lääke otetaan tuntia ennen tyhjään vatsaan. Se tekee olon uniseksi ja rennoksi, eikä henkilö välttämättä muista jälkikäteen kaikkea mitä on tehty. Kotimatkaa varten mukana pitää olla saattaja.

Astetta voimakkaampi rentoutus saavutetaan suonensisäisellä sedaatiolla, jossa rentouttava lääke annostellaan suoraan suoneen anestesialääkärin läsnä ollessa. Henkilö on valveilla, mutta hyvin tokkurassa.

Yleisanestesia eli nukutus on mahdollista toteuttaa jos henkilö on perusterve. Se nostaa hoidon kokonaiskustannuksia noin puolella. Nukutus on paras vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun voimakkaasta pelosta kärsivän koko suu halutaan hoitaa kerralla kuntoon.

– Todella hyvin pelosta kuitenkin voi oppia pois, kun vain uskaltautuu sille ensimmäiselle käynnille. Jos pelkoaan haluaa työstää, paras vaihtoehto on ehdottomasti rentouttava esilääkitys, Ahonen sanoo.

Säännölliset hammaslääkärikäynnit, hyvä suuhygienia ja ongelmien ennaltaehkäisy ovat avainasemassa positiivisten hammaslääkärikokemusten luomiseksi.

– Pelosta irti pääsemiseksi on löydettävä hammaslääkäri, johon pystyy täysin luottamaan.

Lapsen hammaslääkäripelko

Vanhemmat siirtävät usein tahtomattaankin oman pelkonsa jälkikasvuunsa. Lasten kuullen käydyt keskustelut voivat aiheuttaa pelkoa, mutta myös ehkäistä sen synnyn kokonaan. Esimerkin kautta vanhemmat ovat tärkeässä roolissa motivoimassa lasta terveeseen suuhygieniaan ja säännöllisiin hammaslääkärikäynteihin.

Lapsi aistiin mukana olevan vanhemman jännityksen, minkä vuoksi pelkäävän lapsen hoito toteutetaan useimmiten niin, että vanhempi odottaa huoneen ulkopuolella. Lapsille voidaan tarvittaessa käyttää lääkehoitoa samalla tavalla kuin aikuiselle.

Kerro ajanvarauksen tai tarkastuksen yhteydessä avoimesti tuntemuksistasi niin suunnittelemme yhdessä hammashoidon sinulle parhaiten sopivalla tavalla.