Hammasytimen eli pulpan tulehduksen syynä on useimmiten hoitamaton, pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla. Tulehtunut kudos poistetaan mekaanisesti, juurikanavat desinfioidaan ja hoidetaan paikallisella lääkeaineella. Juurihoito vaatii yleensä useamman hoitokäynnin. Lopuksi hoidettu juurikanavaontelo täytetään ja hammas paikataan tai kruunutetaan.

Miten juurihoito tehdään?

Hammasytimen tulehdus hoidetaan yleensä juurihoidolla. Juurihoidossa tulehtunut hammas avataan, hampaan sisällä oleva tulehtunut kudos poistetaan mekaanisesti, minkä jälkeen juurikanavat desinfioidaan huuhteluliuoksilla.

Jos hampaan ydin on elävä, hammas puudutetaan ennen toimenpidettä. Mahdollisia yleisoireita voidaan hoitaa antibioottilääkityksellä.

Tulehduksen hoito voi vaatia useampia käyntejä. Takahampaissa on yleensä vähintään kolme juurikanavaa, joten niiden juurihoito vie enemmän aikaa kuin yksijuurisissa etuhampaissa.

Kun tulehdus on saatu hoidettua, juurikanavat täytetään juurentäyttöaineilla. Sen jälkeen hammas paikataan tai kruunutetaan.

Joskus tulehdus on kuitenkin edennyt niin pitkälle, että hammasta ei voi enää juurihoidolla säilyttää, vaan se on parasta poistaa.